„Anunțul acesta nu va mulțumi pe niciunul dintre cei care și-au trimis volumele, înscriindu-se astfel la a XII-a ediție a concursului de debut «Max Blecher». Nici pe noi, de altfel, însă e o hotărâre pe care am luat-o împreună și după ce am stat zile bune pe gânduri, întârziind cât se putea de mult: în 2022, la fel ca acum șapte ani, premiul nu va fi acordat. O să explic și de ce.
Din cele 75 de cărți primite, cam o cincime mi-au atras atenția, mi-a fost clar că am de-a face cu poeți care nu sunt nici începători, nici genul care se-mbată cu apă rece chiar dacă n-au talent și tenacitatea de a-și impune discursul, prezența, un spațiu poetic individualizat și original. Dar dintre cei opt pe care i-am păstrat pentru ultima fază a concursului, deși toți aveau calități de neignorat, parcă niciunul nu a propus o carte (o experiență de lectură) îndeajuns de percutantă. Acolo unde am dat de curaj și euforie lipsea construcția, unde am găsit claritate în construcție și intenție, parcă nu erau suficiente suculența și palpitul. Lucruri bune, uneori de-a dreptul surprinzătoare la câțiva dintre participanții de anul ăsta, dar parcă nu chiar pentru a ieși-n lume cu un volum care să nu se piardă prin grohotișul de titluri care se publică an de an (nu am folosit întâmplător reflexivul, și nu pasivul: sunt o sumedenie de cărți de poezie vitrege de editor, redactor și lector, care nu au cum să-și găsească, de aceea, nici cititorii).
Așa că mai bine să nu aruncăm copilul odată cu apa din copaie: vor mai fi ocazii — și pentru mine ca editor, și pentru poeții ce ne-au încredințat scrierile lor. Le mulțumesc, precum și celorlalți membri ai juriului, care m-au ajutat să iau o decizie nu dintre cele mai ușoare.”
Claudiu Komartin
13.10.2022
Ediția a XII-a a concursului de debut în poezie Max Blecher
Casa de Editură Max Blecher (www.maxblecher.ro) organizează cea de-a XII-a ediție a concursului anual de debut, continuând inițiativa pornită în 2011, al cărei scop este descoperirea și publicarea unor autori valoroși nedebutați în volum. Un concurs deschis poeților care nu au publicat editorial, câștigătorul fiind ales de către cei cinci membri ai juriului.
Adresa de e-mail la care cărțile vor fi înscrise este:
debut@maxblecher.ro.
Data limită de trimitere este 15 septembrie 2022.
Condiția principală de participare este să nu fi debutat în volum.
Nu există limită de vârstă pentru înscriere.
Cartea propusă poate fi trimisă într-un singur fișier, în orice format de tipul .doc, .docx, .rtf sau .pdf. Nu există condiții în ce privește fontul ales pentru paginare.
Este obligatoriu ca fiecare „manuscris” să aibă o întindere suficientă pentru a constitui, de sine stătător, un volum tipărit (ne-am dori să publicăm o carte de 60-90 de pagini — nici plachetă, dar nici tom).
Nu este necesară ascunderea identității autorului. Participanții pot folosi adresa personală de e-mail pentru înscrierea în concurs.
Acele manuscrise care nu conțin diacritice vor fi eliminate din concurs.
Premiul constă în publicarea cărții în luna noiembrie a acestui an și în organizarea unor lansări de carte, acompaniate de excelentul vin oferit de Crama Rotenberg, partener oficial al concursului.
Partener media: O Mie de Semne
Manuscrisul câștigător va fi anunțat la începutul lunii octombrie 2022.
Juriul concursului de debut Max Blecher de anul acesta este alcătuit din: Bogdan Crețu, Gelu Diaconu, Miruna Vlada, Claudiu Komartin și Ana Toma.
Dacă vă doriți să susțineți în mod direct acest concurs, precum și alte proiecte ale Casei de Editură Max Blecher, vă invităm pe pagina noastră de pe platforma Patreon.
Câștigătorii edițiilor anterioare:
2011:
Matei Hutopila, copci
(Premiul Societății Scriitorilor Bucovineni)
2012:
Anatol Grosu, epistola din filipeni
(Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” pentru debut)
2013:
Florentin Popa, Trips, heroes & love songs
(Premiul „Iustin Panța” pentru debut)
2014:
Ștefan Ivas, mila schimbă gustul cărnii
(Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” pentru debut)
2016:
Ciprian Popescu, Mile End
(Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” pentru debut)
2017:
Dan Dediu, 4,5 litri de sânge, miliardar
(Premiul pentru debut la Festivalul Național „George Bacovia”)
2018:
Ioana Vintilă, Păsări în furtuna de nisip
(Premiul pentru debut la Festivalul Național „George Bacovia”)
2019:
Veronica Ștefăneț, scrum
(Premiul pentru debut în poezie „B.P. Hasdeu”
al Bibliotecii Municipale din Chișinău)
2020:
Mircea Andrei Florea, Larvae
Dumitru Fanfarov, stepă și transă
(Premiul pentru debut în poezie „B.P. Hasdeu”
al Bibliotecii Municipale din Chișinău)
2021:
Adelina Pascale, maki for 2
* Datele tale nu vor fi folosite în alt scop decât acela de a te ține la curent cu desfășurarea concursului de debut organizat de Casa de Editură Max Blecher.