Ciprian Popescu
Mile End

Anul apariției: 2016
Colecția: Opera Prima
Format: 200 X 137 mm
Număr de pagini: 90
ISBN 978-606-8577-35-7
Preț: 25 RON

Premiul național de poezie „Mihai Eminescu” Opus Primum






Despre autor:

Ciprian Popescu s-a născut în 1979, la Caransebeș. A copilărit în cartierul Pipirig și în satul Cornuțel-Banat. A absolvit cursurile secției Jurnalistică-Engleză din cadrul Universității de Vest din Timișoara. Nu a scris nici măcar un articol de ziar, iar asta îi dă uneori de gândit. A lucrat pentru șase societăți de telecomunicații, a fost barman și coproprietarul legendarului birt Retro, a fost mover, muncitor în construcții, iar acum e tester de aplicații generatoare de alarme. Din 2007 locuiește la Montreal. E căsătorit cu Natalia și are doi copii, Igor și Ania.



Despre Mile End:

„Dacă ar fi fost scrisă într-o limbă de circulație internațională, cronicarii de la New York Times ar fi scris lucruri minunate despre Mile End, cunoaștem cu toții avalanșa de epitete și semne de exclamare din recomandările lor de carte. Mile End e un manual de supraviețuire și o dare de seamă, iar manualele de supraviețuire nu suportă epitetele glamour și nici nu au nevoie de ele. Ar trebui citită de toți cei care s-au gândit vreodată să emigreze și de toți cei care s-au întors. Și nu numai. Trebuie să recunosc, sunt invidios pe autor, e genul de carte pe care mi-ar fi plăcut să o scriu dacă aș fi avut ocazia să mă imersez până la capăt în continua migrare a sensurilor și a condițiilor pieței libere din lumea occidentală. Clișeul spune că fiecare carte citită îți dă o viață în plus. Eu de la Mile End am primit mai multe vieți.”

Andrei Dósa

„Prin Mile End, Ciprian Popescu contrazice cu o ușurință puțin obișnuită la un debutant prejudecata uzuală a genurilor — cartea lui e în egală măsură una de poezie și un jurnal cu pagini de proză excelentă. Lucrând pe două planuri — pe de o parte, în prezentul canadian, corporatist, aseptic, așezat (credite, carduri, nivelare globalizantă, civilizație & blazare), pe de alta, într-un trecut românesc (periferic) a cărui recuperare e complexă și de multe ori dureroasă, Ciprian Popescu are inteligența unui scriitor lucid și autoironic, capabil de observații minuțioase, cu un fel de detașare deziluzionată care nu-l lasă nici un moment să scape hățurile acestei povești despre emigrare, distanță și adaptare, o excelentă pledoarie pentru ceea ce poate deveni literatura într-o lume interesată mai curând de sociologie, antropologie, economie și știință vulgarizată decât de anosta «beletristică». Cred că principala calitate a cărții constă în turul de forță pe care Ciprian îl face pe limbaj — amestecând cu naturalețe și inventivitate limbi, dialecte și accente, forând într-o materie lingvistică inepuizabilă, el construiește imaginea credibilă a melting pot-ului, și o face cu aerul cuiva care nu poate rămâne pasiv într-o lume în care e propovăduită obediența și în care Consumul a devenit zeu suprem. Mile End este o carte de debut atipică și pasionantă, cum nu am citit prea multe în ultimii ani.”

Claudiu Komartin

Manuscrisul volumului Mile End este câștigătorul celei de-a șasea ediții a concursului anual de debut în poezie organizat de către Casa de Editură Max Blecher. Din juriu au făcut parte Teodora Coman, Andrei Dósa și Claudiu Komartin.