Prin porii lumii de azi se strecoară ceva care, odată trecut de partea cealaltă a membranei, se face literatură. E foșnet sublimat și zăngănire de arme tocite, e lichefiere și, uneori, neașteptată consistență — chiar acolo, la marginea lizierei, cineva s-a împiedicat și-a căzut, altul s-a grăbit să-l ridice, fluxul s-a întrerupt pentru o clipă, limbajul a fost redirijat către o zonă de claritate care nu îngăduia disimularea și nici eschivele. Frontul se lărgește și se îngustează acum în cadența respirației noastre: prea multă concretețe stânjenește asaltul, cu prea puțină inventivitate nu poți sparge crusta digitală, barajele din suburbii, reglate de codul sursă.
Aici se ivesc mesagerii și călăuzele camuflate, iscoadele, lunetiștii pierzându-se în fundalul imprevizibil. Mai întâi a fost „Institutul Blecher”, club de lectură și dezbatere literară, atelier și zonă critică activă, 230 de ediții începând din septembrie 2009: în acest spațiu au citit majoritatea scriitorilor emergenți, în special poeții, înainte de a debuta în volum, dar și o bună parte dintre autorii deja consacrați. La Institutul Blecher s-au conturat câteva dintre direcțiile potențiale și au fost confirmate personalități și prestigii ale câmpului literar. Apoi: „Poesis internațional” a permis și a încurajat dialogul cu numeroase literaturi contemporane — în cele 27 de volume ale acestei publicații (însumând peste 5000 de pagini) apărute în unsprezece ani au stat alături poezia, critica de poezie, eseistica, experimentul capabile să creeze (și să consolideze) conexiuni cu scriitori, organizații și reviste din întreaga lume, cu predilecție Europa și cele două Americi. În „Poesis internațional” au debutat sau și-au cimentat reputația poeți foarte diferiți, fiecare validând orientările dominante ale ultimelor decenii: de la postmodernism târziu la nekrorealism, de la conceptualism la postumanism, de la estetici austere la poetici excesive și militante, de la biografism și postconfesiv la diverse modalități de scriitură maximalistă.
Împreună cu Casa de Editură Max Blecher (fondată în toamna anului 2010), care a completat o construcție ce și-a găsit sensul pe măsură ce se developa, aceste proiecte pe care le-am inițiat și le-am văzut crescând (prin participare la dinamica schimbărilor foarte rapide de registre, de viziune și de limbaj) au conturat, printre altele, un spațiu de confruntare și de examinare a inerțiilor politice și sociale ale prezentului. Până la sfârșitul lui 2020, Casa de Editură Max Blecher a publicat peste o sută douăzeci de cărți, pe lângă cele cincisprezece numere (13-27) din seria nouă a revistei „Poesis internațional”. Perspectivele sunt mai pasionante ca niciodată.
Abonamente și donații:
Become a Patron!