S-au încheiat, la sfârșitul săptămânii trecute, cele trei luni în care au putut fi trimise volume (potențiale) de versuri pentru cea de-a VII-a ediție a Concursului de debut organizat anual de către Casa de Editură Max Blecher. Dintre toate manuscrisele propuse, am considerat că nouă dintre ele au coerența și calitățile pe care le căutăm, iar din ele Radu Andriescu, Alex Ciorogar și cu mine vom alege în următoarele 10 zile câștigătorul. Nu-mi prea place să mă repet, deși încurajările și observațiile pe care le-am mai făcut și în anii trecuți se impun: le doresc tuturor celor dedicați acestui tip de explorare care e discursul poetic (și au dorința subsecventă de a publica) să le meargă tot mai bine cu scrisul și să nu se grăbească să-și vadă numele tipărit pe o copertă decât atunci când au o carte de poezie bună și adevărată. Pentru a ajunge acolo e uneori nevoie de răbdare, de timp și, spre deosebire de ceea ce cred mulți (pentru care poezia e exclusiv rodul talentului și al inspirației), de muncă-ndârjită cu limbajul și forma (la care nu se prea ajunge — o spun în cunoștință de cauză, ca unul care a avut în ultimii cincisprezece ani o mulțime de rateuri și de incursiuni în direcții infertile sau deja defrișate de alții — decât experimentând și păstrându-ți curiozitatea și abnegația).

La începutul lunii octombrie vom anunța câștigătorul, if any, dintre:

* închis în propria cameră, de Alex Povarnă
* Sfârșitul este aproape, de Andrei Codrin Bucur
* Compulsii, de Dan G. Dediu
* Lotska, de Horațiu Lipot
* Citește printre scânduri, de Igor Antoniuc
* Un zbor subiectiv pe sub stânci și locuințe, de Ioana Lungu
* Dealurile verzi ale fricii (nesemnat)
* Șirul Fibonacci al dispariției urșilor polari, de Sebastian Mihail
* Tone de aur, de Timotei Drob

Claudiu Komartin
26.09.2017





Ediția a VII-a a concursului de debut în poezie Max Blecher

Casa de Editură Max Blecher (www.maxblecher.ro) organizează a VII-a ediție a concursului anual de debut, continuând inițiativa pornită în 2011, al cărei scop este descoperirea și publicarea unor autori valoroși nedebutați în volum. Un concurs deschis poeților care nu au publicat editorial, câștigătorul fiind ales de către cei trei membri ai juriului.

La fel ca în anii trecuți, condiția principală de participare este să nu fi debutat în volum. Nu există limită de vârstă pentru înscriere. Premiul constă în publicarea manuscrisului câștigător și lansarea cărții la târgul de carte Gaudeamus (noiembrie 2017).

Adresa de e-mail la care manuscrisele vor fi înscrise este:
debutmaxblecher@gmail.com.
Data limită de trimitere este 22 septembrie 2017. Este obligatoriu ca fiecare manuscris să aibă o întindere suficientă pentru a constitui, de sine stătător, un volum tipărit. Nu există condiții în ce privește fontul ales pentru paginare sau formatul fișierului. Acele manuscrise care nu conțin diacritice vor fi eliminate din concurs.

Juriul concursului de debut Max Blecher este alcătuit din: Radu Andriescu, Alex Ciorogar și Claudiu Komartin.


Câștigătorii edițiilor anterioare:

2011:

Matei Hutopila, copci
(Premiul Societății Scriitorilor Bucovineni)


2012:

Anatol Grosu, epistola din filipeni
(Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” pentru debut)


2013:

Florentin Popa, Trips, heroes & love songs
(Premiul „Iustin Panța” pentru debut)


2014:

Ștefan Ivas, mila schimbă gustul cărnii
(Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” pentru debut)


2016:

Ciprian Popescu, Mile End
(Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” pentru debut)