Ionel Ciupureanu
Krampack
Poeme alese (1994-2024)







Anul apariției:
2024
Colecția: Plantații
Format: 210 X 131 mm
Număr de pagini: 234
ISBN 978-630-6547-24-1
Preț: 45 RON



Ionel Ciupureanu

(n. 1957)
a publicat volumele de poezie Pacea poetului (1994), Amos (1996), Fălci (1999), Krampack (2002), adormisem și mă gândeam (2005), Mișcări de insectă (2010), Venea cel care murisem (2014), e timpul să visăm un măcel (2018) și hangare (2022). În anii ʻ90 a scris versuri pentru formația punk Terror Art.



Despre Krampack. Poeme alese (1994-2024):

Cum realul poate fi negat, dar nu complet eviscerat, eului nu-i rămâne decât să grăbească acest proces de disoluție cu enzimele corozive ale cuvintelor, fără de care biochimia realității s-ar petrece la viteze exasperant de mici. Poemul se propune ca un catalizator: precipită realul, fără ca el însuși să fie afectat. Chiar și atunci când eul crede că a ajuns la armătura oaselor, ca figura fusiformă a lui Giacometti din care au rămas doar plăselele esențiale pe care se strîngea bine carnea, ele nu au rezistența de a scrie, arheologic, postistoria celui „mort”: fie se calcinează de la început, fie destructurează ultima formă umană recognoscibilă — scheletul — în fragmentele ornamentale ale unui eros perfect desemantizat. Ionel Ciupureanu are marele merit de a explora o zonă a subiectivității greu accesibile, greu de definit, din care răzbat pulsiunile cele mai adânci. Exercițiul autoscopic nu se supune niciunui crez sau protest, iar atitudinea de neîncredere față de sine arată cât de conștient este poetul de adevărul că până și faptul psihic pur e o utopie.

Teodora Coman

Stampe animate de mișcări halucinatorii, priveliști mentale și fizice aflate într‑o perpetuă eroziune, poemele lui Ionel Ciupureanu împletesc ceva din verva pătrunzătoare a lui Goya cu zdrențuirea implacabilă a unei plante delicate, atinse de brumă. Ciupureanu vede cum tot ceea ce (se poate) visa moare. Visele și visurile, trupul, viața se macerează în convulsii — descărnate, zguduite, chinuite. Și toate au, paradoxal, o lumină internă, numai a lor, dar o lumină funebră.

Grațiela Benga

Poezia lui Ionel Ciupureanu este un document de limbaj de primă mână al epocii noastre.

Nicolae Coande








Alege și alte titluri publicate în colecția Plantații >>>