Radu Andriescu
Jedi de provincie

Anul apariției: 2018
Colecția: Plantații
Format: 210 X 131 mm
Număr de pagini: 122
ISBN 978-606-8577-55-5
Preț: 4 RON


Despre autor:

Radu Andriescu (n. 1962) este autorul unui volum de eseuri, Paralelisme și influenţe culturale în lirica română actuală (2005) și a nouă volume de poezie: Oglinda la zid (1992), Ușa din spate (1994), Sfârșitul drumului, începutul călătoriei (1998), Eu și câţiva prieteni (2000), Punțile Stalinskaya (2004), Pădurea metalurgică (2008), Metalurgic (2010), Când nu mai e aer (2016) și Gerul dintre ei (2017). Longleaf Press a publicat o selecţie din poezia sa, The Catalan Within (2007), iar Twisted Spoon Press, volumul Memory Glyphs (2009), cu poeme în proză de Cristian Popescu, Iustin Panța și Radu Andriescu.



Despre Jedi de provincie:

„Undeva, în acest Jedi de provincie, Radu Andriescu e ademenit să scrie un roman despre cum într-o țară anapoda din Est, un personaj caută o soție cu viziuni stângiste. Ar fi o temă mare, i se spune și ni se spune, una care amestecă intimul și socialul, istoria mică și marea istorie. Pasajul e în bună măsură ironic și fals reflexiv. Numai că el ajunge să lucreze pe dedesubt, insinuant și subtil: fiindcă Jedi de provincie chiar e o asemenea carte (nu roman, dar poezie cu încordări epice), construită în jurul unui profesor errant, a cărui memorie amalgamează scene din tranziția gri și flash-uri de navetist, care pune laolaltă un năvod cu ochiuri mici, prin care întregul real e filtrat fără pierderi și, pe versantul celălalt, trimiteri la miturile fondatoare ale sensibilității contemporane. Privit așa, de la o distanță convenabilă, Jedi de provincie trasează harta unei lumi în care se poate locui: are tot ce-i trebuie pentru asta, de la orizonturi și relief la microorganisme. Ceea ce nu înseamnă că e numaidecât un spațiu confortabil. Dimpotrivă: niciodată Radu Andriescu n-a fost mai atent la comoțiile existențiale, pe care le transcrie în epitomă, punând la bătaie un inventar tactil, aș zice complet, de gesturi ale violenței fizice. Niciodată, pe de altă parte, n-a ascuns, în pliurile scrisului său, atâtea imagini de un rafinament pur și simplu pictural. Trilogia începută în 2016, cu volumul Când nu mai e aer, se închide acum cu un Andriescu de neocolit, cu un Andriescu at his best.”

Cosmin Ciotloș

 

Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.