Ana Donțu
Cadrul 25

Anul apariției: 2015
Colecția: Opera Prima
Format: 190 X 137 mm
Număr de pagini: 88
ISBN 978-606-8577-23-4
Preț: 20 RON

Volum premiat la Concursul Național de Poezie
„Aurel Dumitrașcu” pentru debut în volum, organizat de
Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu” Neamț și revista „Conta”.

Premiul Tânărul Poet al anului 2015 la a VI-a ediție a Galei Tinerilor Scriitori.

Premiul pentru debut al revistei „Accente”.






Biografia autorului:

Ana Donțu
(n. 1 decembrie 1985, Republica Moldova)
a absolvit Facultatea de Litere și Arte a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu. Membru fondator al grupării „Zona nouă”, a publicat poezie în mai multe reviste literare („Echinox”, „Corpul T”, „Hyperion”) și în antologia colectivă Zona Nouă (2011).
În 2015, a fost printre cei șase tineri scriitori selectați pe lista lungă a Concursului internațional PEN NEW VOICES.



Despre Cadrul 25:

Cadrul 25 e o poezie a distanțelor. De la mână la întrerupător, de la un perete la celălalt, de la fetița care sare din pom la femeia obsedată de ceea ce se ascunde în propria gândire, distanța dintre blocuri, dintre o clipă și alta. O poezie care trece ușor la eu, tu sau noi, dar care se bazează nu pe mântuirea adusă de ceilalți, ci pe propria supraviețuire, pe autocontrol și introspecție. De la un grupaj la altul, volumul Anei Donțu explorează alt spațiu, cu o siguranță aproape chirurgicală, se operează în interior, în exterior, în relațiile cu lumea, cu lumina, cu umbra. Un debut matur, în care timiditatea poate avea doar expresie poetică («lumina care a ţâșnit din bec / m-a făcut să-mi fie rușine»), restul fiind curaj, precizie, poezie.”

Moni Stănilă

Cadrul 25. O carte ca un manifest discret al unei generații care nu face promisiuni, doar constată, relativizând durerea. Un manifest al unei generații căreia maeștrii Tom și Jerry i-au promis multe și pe care au pregătit-o, mai ales, să-l privească cu ochii larg deschiși pe piticul din Twin Peaks — confundându-l poate cu însuși Jerry. Generația cu ștreangul de gât și fără frică de întuneric, într-o lume cu veverițe din Ice Age, transformeri și drumuri care te înghit. În poezia Anei Donțu, alienarea se transformă instantaneu în limbaj (chirurgical și salvator), pentru că lucrurile groaznice se întâmplă mereu altundeva, pentru că toate par să treacă prin tine fără să lase urme, ca în desene animate. Dar de fapt nu.”

Svetlana Cârstean